Как да си направите вкусен и здравословен пастет за укрепване на костите с билката зарасличе (черен корен)

Как да си направите вкусен и здравословен пастет за укрепване на костите

Ето ви една интересна, вкусна и приятна рецепта от старите тефтери на дядо.

Старите тефтери на дядовците ми са големи - 4 големи тетрадки, книги за билките и лечение с тях и няколко плика с различни рецепти - писани с "химически" молив!
Обичам да "ровя" в тях, когато имам повече свободно време (а това при мен се случва рядко - имаме шест деца в къщи).

Така попаднах на една рецепта, освен за различни видове мехлеми от зарасличе (черен корен)и за пастет за вътрешна консумация от пресни листа на черен оман (черен корен) - зарасличе.

От старите лечители се знае за силата на билката зарасличе (черен корен). 
Използвали са я не само с лечебна цел, но и като храна.
Корените, листата и цветовете са се използвали за лечение на рани, язви и вътрешно при белодробни проблеми и бронхит, увреждания на храносмилателната система, стомашни кървения, плеврити и др.

Да си призная в началото много се изненадах!
Лично съм я изпробвала върху съпруга ми Ангел (Граф Дьо Шарки), когато счупи крака си, а също така и когато си простреля много лошо ръката в областта на раменната кост - прилагах го под формата на крем сирене с "билки" (тайничко, защото е като едно голямо дете, когато стане въпрос да приема билки).
След четири месеца от претърпяната операция - събираха костите му под "лупа", както се изрази лекуващия му лекар, те зараснаха много добре и за едно кратко време съпруга ми се възстанови удивително бързо - за изненада на лекарите.
Дори завеждащият отделението Д-р Тодоров остана приятно изненадан, когато разбра, че пие (яде) зарасличето и беше впечатлен от резултатите и след това препоръчваше билката черен оман на пациентите си.

Рецепта за пастет за укрепване на костите (за здрави кости)с билката зарасличе(черен корен) 
Рецептата е на старият билкар дядо Иван от котелския балкан и е записана от дядо ми Динко - а самия той водеше доста бурен и интересен живот и лечението с билки за него беше призвание и необходимост.

Рецепта за укрепване на костите на дядо Иван от котелския балкан (оригинал)
Необходимо е да се вземат четири - пет листа от зарасличе (черен оман), един стрък кервиз, малко горчица, 2 супени лъжици масло (ако може домашно), малко сол и червен пипер.
Зарасляка заедно с кервиза се счуква на каша, добавя се горчицата, солта, пипера и се омесва хубаво. Тогава се смесва с маслото и се разбърква хубаво.
Може да се слага в храната или върху хляб - така се консумира.
Използва се и при обща слабост.

Рецепта за здравословен пастет за укрепване на костите (допълнена и осъвременена от мен - Елионора Недялкова)
Вземат се около две шепи - около 50 грама листа от черен оман, 1/2 стръка керевиз, 1 корен пащърнак, 1 ч.л горчица или 1/2 ч.л. хрян корен.
Всичко това се смила под формата на пастет и се добавя около 1/2 пакетче масло, домашна извара според вкуса ви (ние слагаме 2 пакета поради огромното ни домакинство), сол на вкус, червен и черен пипер, индийско орехче, кориандър, кимион - подправките са за овкусяване - не са задължителни.
Всичко се смесва добре и се използва за приготвяне на сандвичи и като подправка на супи и салати.
Слага се най - накрай при супите, когато са готови и свалени от огъня.

Противопоказания: Индивидуална непоносимост.
Бъдете здрави!

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!


изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Снимката е собственост на "Магическо биле"


Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. 
Всички права запазени Ⓒ

Коментари

Популярни публикации